Πολλά σχόλια έγιναν και θα γίνουν για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τα αποτελέσματα αυτά που ίσως προσθέσουν κάποια σημεία τα οποία δεν έχουν αναφερθεί στα σχόλια αυτά, ενώ σε άλλα ίσως προσθέσουν κάποιες άλλες πλευρές τους.
- Στις εκλογές αυτές επικράτησε ακραία πόλωση και διχαστικό κλίμα με ευθύνη και των δύο μονομάχων, η οποία ενίσχυσε το δικομματισμό αυξάνοντας το άθροισμα της δύναμής του από 49,38% στις Ευρωεκλογές του 2014 (Ε.14) σε 57,00% στις Ευρωεκλογές του 2019 (Ε.19) (συσσωμάτωση 87%).
- Η ακραία αυτή πόλωση λειτούργησε αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και θετικά για τη ΝΔ με αποτέλεσμα το μεν ποσοστό της ΝΔ να αυξηθεί κατά 10,45% (από 22,72% στις Ε.14 σε 33,22% στις Ε.19) του δε ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί κατά 2,79% (από 26,56% στις Ε.14 σε 23,77% στις Ε.19).
- Εξαιτίας των διαφορών αυτών, ενώ η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στις Ε.14 ήταν 3,84%, η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ε.19 έφτασε στο 9,45, δηλαδή υπερδιπλάσια διαφορά.
- Η διαφορά αυτή του 9,45% είναι μεγαλύτερη όλων των Ευρωεκλογών στη χώρα μας και είναι υψηλότερη από εκείνη που είχε επιτύχει η Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές του 2004, στις οποίες το ποσοστό της ήταν 43,01% έναντι 34,03% του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η διαφορά ήταν 8,98%.
- Ο Πρωθυπουργός στις προεκλογικές ομιλίες του καταφερόταν εναντίον των δημοσκοπήσεων στηριζόμενος στις αποκλίσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έναντι των προβλέψεων των διαφόρων εταιρειών δημοσκοπήσεων. Αυτή, όμως, τη φορά οι δημοσκοπήσεις πρόβλεψαν με σχετική ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα:
Ο μέσος όρος των 8 δημοσκοπήσεων από διάφορες εταιρείες το τελευταίο δεκαήμερο πριν από τις εκλογές έδινε στη Ν.Δ. ποσοστό 30% και στον ΣΥΡΙΖΑ 23,0%, διαφορά 7,0%. Αν λάβει κανείς υπόψη το διάστημα στο οποίο στο οποίο στατιστικά μπορούν να κυμανθούν τα ποσοστά αυτά, το μεν ποσοστό της Ν.Δ. ξεπέρασε λίγο το άνω όριο, στο δε του ΣΥΡΙΖΑ η απόκλιση ήταν μέσα στα όρια.
- Επιτυχή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων των Ευρωεκλογών σημειώθηκε και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ).
- Με βάση όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά ήττα (όπως ορθά αναφέρει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 27.5.19) και αυτό θα έπρεπε να το παραδεχτούν οι Υπουργοί και τα στελέχη της Κυβέρνησης στις απόψεις που εξέφρασαν στα κανάλια. Αντί γι’ αυτό αναφερόταν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε (χαμηλότερο, όμως) το ποσοστό των Ε.14, παραγνωρίζοντας ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποκαταστήσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ τόσο σε ό, τι αφορά την πολιτική και τις αντιφάσεις του όσο και με την ένταξη σ’ αυτόν στελέχη και Υπουργούς του.
- Η ήττα είναι ακόμα βαρύτερη εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Πρωθυπουργός προσέδωσε στις Ε.14 χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Αν τα ποσοστά των δύο κομμάτων θεωρήσουμε ως ΝΑΙ υπέρ της Ν.Δ. και ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή τα ανάγουμε σε 100), τότε το ΝΑΙ είναι ίσο με 58,3% και το ΟΧΙ 41,7. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν το παραδέχτηκε.
- Με βάση τα αποτελέσματα αυτά είναι απόλυτα ορθή και εθνικά υπεύθυνη η απόφαση του Πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τόσο για του λόγους που επικαλέστηκε, δηλαδή την ετυμηγορία του λαού για τα πεπραγμένα της τετραετίας διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του όσο και κυρίως διότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ήταν υπό αμφισβήτηση η νομιμότητά της κυβέρνησης του, τόσο εξαιτίας των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών όσο και του γεγονότος ότι, ουσιαστικά, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται και σε Βουλευτές οι οποίοι είτε αποχώρησαν είτε διαγράφτηκαν από τα κόμματά τους.
- Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές αν η Ν.Δ. αναδειχτεί πρώτο κόμμα (ανεξάρτητα από τη διαφορά που θα την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα πάρει το bonus των 50 εδρών, εξαιτίας της ολιγωρίας του ΣΥΡΙΖΑ να καθιερώσει την απλή αναλογική αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Δεν το έκανε πιστεύοντας ότι θα είναι πρώτο κόμμα για τρίτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ στην μεταπολίτευση.
Το λόγο τώρα έχει ο λαός και θα ήταν σώφρον να μη συνεχιστεί, στη σύντομη προεκλογική περίοδο το διχαστικό κλίμα που επικράτησε στη μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι της Ευρωεκλογές και να γίνει σεβαστό από όλους, χωρίς εξάρσεις, το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένου ότι οι επόμενοι μήνες απαιτούν την άσκηση εθνικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας.